DavaMed
anima pura in corpore sano

Antropozofia

   "este ştiinţa despre spirit" - cum a definit-o Rudolf Steiner. Scopul vieţii pe pământ constă în dezvoltarea conştiinţei de sine, adică în recunoaşterea şi acceptarea ca fiinţe spirituale. Amplificarea conştiinţei conduce către starea de totalitate sau scopul suprem, fuziunea cu Creatorul. Calea urmată pe pământ permite omului să treacă prin experienţe care îi asigură creşterea spirituală învăţând să accepte şi să iubească atât aspectele pozitive cât şi pe cele negative, căci toate fac parte integrantă din totalitate.

    Pentru ca sufletul să se poată manifesta pe pământ, are nevoie de trei învelişuri: emoţiile, mintea logică şi corpul fizic. Împreună acestea alcătuiesc personalitatea sau Ego-ul.

   Sufletul sau Sinele este conectat la Sursa vieţii prin intermediul spiritului. Această punte permite conştientizarea atât a Ego-ului (personalităţii) cât şi a Sinelui ca parte a unei structuri universale a vieţii. Sufletul nu reprezintă o forţă străină care încearcă să influenţeze voinţa, ci poate fi privit mai degrabă ca un părinte iubitor ce arată calea copilului său, de multe ori speriat.

   Unul din aspectele fundamentale ale vieţii, pe care unii îl privesc ca pe un dar, iar alţii ca pe un obstacol, este liberul arbitru care dă dreptul de a alege, de a accepta propriile experienţe, de a învăţa lecţiile oferite de acestea. Din cauza liberului arbitru mulţi oameni ajung să se teamă de eşec, de comiterea unor greşeli deşi, în realitate, acestea nu există, pentru că nici o experienţă nu reprezintă o pierdere, oricât de neplacută, ea predând sufletului o lecţie.

   Conştiinţa totală de sine - Sinele - este alcătuit din şapte aspecte spirituale:

      - cunoaşterea de sine;

      - responsabilitatea pentru sine;

      - exprimarea de sine;

      - iubirea de sine;

      - preţuirea de sine;

      - respectul de sine;

      - conştiinţa de sine.

   În cazul celor mai mulţi dintre oameni, personalitatea preia controlul vieţii lor de zi cu zi. Pe masură ce balanţa se înclină dinspre personalitate către suflet, procesul este iniţial receptat ca o dizarmonie de către minte, care începe să primească două tipuri diferite de vibraţii, unele de pe nivelul sufletului şi altele de pe nivelul personalităţii. Dacă vibraţia sufletului ar înlocui într-un mod natural vibraţia personalităţii, schimbarea s-ar produce fără prea multe dezechilibre şi tulburări în viaţa individului. Dacă personalitatea opune rezistenţă, dizarmonia pe care o resimte iniţial mintea conduce la simptome precum tensiunea nervoasă, frustrarea, mânia, depresia etc. Dacă individul nu întreprinde nimic pentru a schimba vibraţia, în pofida acestor mesaje de avertisment, dizarmonia se va transforma în curând în boală.

   Eşecul medicinii datorat faptului că nu tratează omul ca o fiinţă integrală (trup-minte-spirit) este dovedit în practică la cca. 80% dintre pacienţii suferinzi de boli cornice, la care medicamentele corect prescrise şi administrate nu remediază fundamental starea de sănătate, chiar dacă elimină într-o oarecare măsură simptomele.

   Boala nu este o pedeapsă sau un semn de slăbiciune, ci un proces natural născut din necesitatea organismului de a corecta un dezechilibru prin intermediul formei fizice.

   Multe boli sau indispozitii apar ca urmare a refuzului de a renunţa la vechile gânduri, emoţii, atitudini şi posesiuni. Motivele frecvente indicate de psihologi pentru nevoia agăţării de trecut sau incapacitatea de a merge înainte, către viitor, sunt teama şi vinovăţia. Pentru eliminarea acestor vechi „prieteni” este nevoie de credinţă (excluzând habotnicia religioasă sau fanatismul care conduc la o cristalizare a gândirii şi la incapacitatea de a progresa), iar aceasta nu se poate naşte decât prin contactul cu fiinţa interioară.

   Boala poate fi privită ca o criză în viaţa omului, dar cuvântul „criză” provine din grecescul krisis, care înseamnă decizie, aşadar un punct de cotitură. Pământul însuşi se confruntă cu asemenea crize care determină dezastre naturale (erupţii ale vulcanilor, taifunuri, cutremure etc.) ce descătuşează cantităţi uriaşe de energie, pentru a restabili astfel echilibrul.

   Corpul fizic încearcă să menţină un mediu armonios (proces cunoscut sub numele de homeostazie), detectând dezechilibrele încă din faza lor incipientă şi corectându-le înainte ca ele să fie aduse în câmpul atenţiei conştiente. Când influenţa minţii trece însă peste aceste ajustări, dezechilibrul poate ajunge în faza de criză, iar boala devine inevitabilă pentru a restabili armonia. În ceea ce priveşte starea de sănătate, este inutilă teama că după contracţia muşchiului inimii nu va urma o relaxare a acestuia, sau că după o inspiraţie nu va urma o expiraţie. Această stare de acceptare mai poate fi numită şi „obişnuinţă”. Ea permite creierului să se relaxeze faţă de acele procese care sunt deja cunoscute şi acceptate, concentrându-se exclusiv asupra aspectelor cu adevărat importante ale vieţii.

   Asocierea bolilor cu centrii de energie subtilă reflectă problemele cu care se confruntă indivizii încercând să-şi găsească o identitate spirituală, păstrând totodată o poziţie acceptabilă în societate. Conştientizând cauzele se poate elimina efectul (manifestarea bolii în corpul fizic):

   1. Muladhara - pozitionata la baza coloanei vertebrale cu deschiderea in jos reflecta ca aspect spiritual constiinta de sine, nevoile de baza sunt increderea, siguranta, emotiile asociate sunt teama si curajul, corespondenta in sistemul endocrin sunt glandele suprarenale (cu hormonii corespunzatori, adrenalina, cortizon), iar organele asociate: rinichi, vezica urinara, rectul, coloana vertebrala, soldurile. Culoarea caracteristica este rosu aprins, functia senzoriala este mirosul, iar elementul aferent este Pamantul. Bolile asociate sunt:

   Sugestiile pentru echilibrarea acestui centru de energie subtila constau in mersul cat mai des in natura, daca este posibil cu picioarele goale in iarba, pentru a ramane cu picioarele pe Pamant, fara a fi nevoie de a demonstra ceva cuiva, pastrand unicitatea.
   2. Swadistana - pozitionata la nivelul abdomenului inferior cu deschiderea spre inainte, reflecta ca aspect spiritual respectul de sine, nevoia de baza este creativitatea la nivelul relatiilor, emotiile asociate sunt posesivitatea si impartasirea, corespondenta in sistemul endocrin sunt ovarele, respectiv testiculele (cu hormonii aferenti, estrogen, respectiv testosteron), iar organele asociate: uterul, intestinul gros, prostata, ovarele, testiculele. Culoarea caracteristica este portocaliu, functia senzoriala este gustul, iar elementul aferent este Apa. Bolile asociate sunt determinate de relatia cu partenerul, munca, familia, religia, prietenii, natura, banii etc. Problema-cheie a acestei chakrae este dihotomia dintre independenta si dependenta, care trebuie transcensa mai devreme sau mai tarziu pentru a descoperi o alta fateta a relatiilor, mai presus decat primele doua, si anume interdependenta care permite fiecarui partener al relatiei sa mearga pe propria sa cale, ghidandu-se si sustinandu-se reciproc, bucurandu-se de pasii in doi catre destinatia comuna. Profetul Kahlil Gibran spunea despre casnicie: „Daruiti-va inimile, dar nu le lasati celuilalt in pastrare, Caci numai mana Vietii poate contine inimile voastre, Ramaneti impreuna, dar nu exagerat de aproape, Caci chiar si stalpii pe care se sprijina Templul au o anumita distanta intre ei, Iar stejarul si chiparosul nu pot creste unul in umbra celuilalt”.  Daca nu exista nimic in comun, nu se poate vorbi de o relatie, indiferent daca vorbim de o persoana, de o slujba, sau de o convingere. Aceasta chakra este asociata cu respectul, spatiul, flexibilitatea si angajamentul:
   3. Manipura – pozitionata la nivel epigastru cu deschiderea spre inainte, reflecta ca aspect spiritual pretuirea de sine, nevoia de baza este pretuirea nevoilor sinelui, emotiile asociate sunt mania, resentimentele,lipsa de pretuire, vinovatia, corespondenta in sistemul endocrin este pancreasul(cu hormonul aferent, insulina), iar organele asociate: ficatul, splina, stomacul, intestinul subtire. Culoarea caracteristica este galben, functia senzoriala este vazul, iar elementul aferent este Focul. Plexul solar completeaza triada personalitatii (ego-ului), oferind dimensiunea finala, care demonstreaza puterea unicitatii si reveleaza reflectarea acesteia in lumea exterioara.Bolile asociate sunt cele ale sistemului imunitar:
   4. Anahata – pozitionata in zona centrala a pieptului cu deschiderea spre inainte, reflecta ca aspect spiritual iubirea de sine, nevoia de baza este daruirea si primirea neconditionata, emotiile asociate sunt bucuria, tristetea, amaraciunea, corespondenta in sistemul endocrin este timusul, iar organele asociate: inima, sanii. Culoarea caracteristica este verde, functia senzoriala este pipaitul, iar elementul aferent este Aerul. Diafragma reprezinta granita naturala intre centri subtili ai personalitatii si cei transpersonali, ai sufletului. Pornind de la porunca din Biblie: „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti” este de inteles ca doar iubirea de sine poate determina iubirea aproapelui, emanand iubire cu fiecare celula a propriului corp. Iubirea neconditionata nu poate fi daruita caci actul de daruire deriva dintr-o forma de atasament. Bolile asociate sunt:
   5. Vishuda – pozitionata la nivelul gatului cu deschiderea spre inainte, reflecta ca aspect spiritual exprimarea de sine, nevoia de baza este capacitatea de a accepta schimbarea, emotiile asociate sunt frustrarea, libertatea, corespondenta in sistemul endocrin este tiroida(cu hormonul aferent, tiroxina), iar organele asociate: plamanii, gatul, intestinele. Culoarea caracteristica este albastru, functia senzoriala este auzul, iar elementul aferent este Eterul. Bolile asociate pot fi:
   6. Ajna – pozitionata la mijlocul fruntii cu deschiderea spre inainte, reflecta ca aspect spiritual responsabilitatea fata de sine, nevoia de baza, viziunea si echilibrul, emotiile asociate sunt confuzia si luciditatea, corespondenta in sistemul endocrin este glanda pituitara(cu hormonul aferent, vasopresina), iar organele asociate: ochii, partea inferioara a capului, sinusurile. Culoarea caracteristica este indigo. Bolile asociate sunt:
   7. Sahashrara – pozitionata in crestetul capului cu deschiderea in sus, reflecta ca aspect spiritual constiinta de sine, nevoia de baza este acceptarea, emotiile asociate sunt disperarea si pacea, corespondenta in sistemul endocrin este glanda pineala(cu hormonul aferent, serotonina), iar organele asociate: creierul. Culoarea caracteristica este violet. Bolile asociate sunt:
   Pentru atingerea unei stari autentice de sanatate si de totalitate, timpul este irelevant. Majoritatea oamenilor se grabesc atat de tare sa-si restaureze starea de sanatate incat rateaza mari sanse de crestere spirituala. Din acest motiv, lectia va fi repetata pana la intelegerea mesajului ei profund.